- HAVA DURUMU:
-
Parçalı Bulutlu
Dev güneş balığı oltaya takıldı
İspanya'nın Ceutaaçıklarında, balıkçı teknesinin ağlarına dev güneş balığı takıldı.
2 ton ağırlığındaki güneş balığı, vinçle güçlükle çekildi. Balık ilk olarak tekneye bağlı bir su altı odasında izole edildi.
Ardından vinç yardımıyla tekneden gemiye kaldırıldı. Burada biyologlar, balıktan ölçüm, fotoğraf ve DNA örnekleri aldı.
İşlem dakikalar içinde tamamlandı. Daha sonra, ait olduğu yere, denize tekrar gönderildi. Dev balık metrelerce derinlikte gözlerden kayboldu.
Hem balıkçılar, hem bilim adamları balığın suya bırakılmasıyla rahat bir nefes aldı.
GÜNEŞ BALIĞI
Güneş balığının derisi 15 cm kalınlığındadır, İspermeçet balinasından sonra bütün organizmalar içinde en kalın deriye sahip canlı olma özelliğini taşır. Bu kalın derisinin üzerinde 50 civarı değişik parazit türü ve çeşitli mikroorganizmalar yaşar. Bu canlılar ay balığının karanlıkta parlamasına yol açabilirler. Ay balıkları bazen, henüz bilinmeyen nedenlerden suyun yüzünde yan yatarlar. Geceleri bu şekilde su yüzünde yan yatarak derisinin mikroorganizmalar sayesinde parladığı anlarda ay ışığının su yüzündeki gölgesini andırır.
Güneş balıklarının yüzgeçleri sivridir ve köpek balığının yüzgeçlerine benzer. Sudan dışarıya dikilen sivri yüzgecini görenler, ay balığını köpek balığı zannedebilirler, ama Güneş balığı çok sakin bir hayvandır, örneğin kendine yaklaşan dalgıçları çok sakin karşılar.
Vücutları, balon balığında ve bazı diğer Tetraodontiformes takımına ait balıklarda görülen tetrodotoksin zehirini üretebilir.
En büyükleri ağzından kuyruğuna kadar 3 metre, sırt yüzgecinden anal yüzgecine kadar 4 metre ve 2 ton ağırlığa kadar varabilirler. 25-30 yaşına kadar varabildikleri tahmin edilir. 2 ton ağırlıkları dikkate alınarak, toplam 27.000 balık türünü kapsayan kemikli balıklar sınıfının en büyük balığı denilebilir.
Besinlerini deniz anaları, plankton, küçük balıklar ve diğer küçük deniz hayvanları oluşturur.