- HAVA DURUMU:
-
Parçalı Bulutlu
SAÜ'de Balkan Ülkeleri Tanıtım Serisi-Kosova etkinliği
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SABAMER) ve Balkan Öğrenci Topluluğu’nun katkılarıyla, “Balkan Ülkeleri Tanıtım Serisi-Kosova” etkinliği düzenlendi. Konferans ve resim sergisinden oluşan etkinlik, SAÜ Turgut Özal Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.
Kosova’nın tarihi ve özgürlük arayışında verdiği mücadelelerin anlatıldığı etkinlikte açılış konuşmasını SABAMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Samet Çakmaker yaptı. Çakmaker, “Balkan coğrafyası dünya tarihi boyunca çeşitli sebeplerden dolayı bir cazibe merkezi olma özelliği bugüne kadar korumuştur. Yine bu sebepten dolayı bir çatışma merkezi olarak da varlığını devam ettirmiştir. Balkanlar Osmanlı sınırları içinde kaldığı dönemde de Türk ve Müslüman kimliğinin yayıldığı ve geliştiği bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Bundan dolayı bugün yine o sınırlar içinde yaşayan bu kimliğe sahip insanların Türkiye’yle gönül bağları mevcut. Balkan coğrafyasının bu önemi her halükârda güncel araştırmalarla ortaya koymaya değer olarak görüyoruz. SABAMER’de bu gayeyle 2008 yılında kurulmuş Sakarya Üniversitesine bağlı bir araştırma merkezi. Merkezimiz etkinlik ve araştırmalara devam edecek” dedi.
Konferansın konuşmacısı olan SAÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Selvi, Kosova’nın bağımsızlık sürecinde yaşadığı olayları tarihi gerçekliklerle anlattı. Selvi, konuya giriş yapmadan önce Sakarya’da Balkanları konuşmanın anlamlı olduğunu belirterek Adapazarı’nın aldığı göçlerin Balkan ve Kafkasya’dan olduğuna ve bir arada yaşama kültürünün şehrin inşasında etkili olduğuna değindi.
Kosova isminden başlayarak anlatımını devam ettiren Prof. Dr. Selvi, “Kosova bir ovanın aslında bir coğrafyanın adı. Yeraltı zenginlikleriyle meşhurdur. Tarım açısından da elverişli bir bölge olması tarih boyunca mücadele alanlarından biri olmasına sebep oldu. Balkanlara hâkim olmak isteyen birçok imparatorluk için stratejik bir konuma sahipti çünkü Balkanların kalbinde bulunuyordu. Büyük medeniyetlerin hep çatışma sahası oldu” şeklinde konuştu.
Hiçbir ülkenin de zulümle abad olamayacağını söyleyen Prof. Dr. Selvi, Kosova’nın bağımsızlığa kavuşabilmesi için birçok savaşın içinde bulunduğunu, insanların özgürlükleri içinde verdikleri mücadelenin canlarına mal olmasına rağmen direnmekten vazgeçmediğini şimdi ise özellikle gençliğin ahlaklı bir toplum oluşursa bağımsızlık ortamını devam ettireceğine ve bir milletin ayakta durabilmesi için ahlaka sahip olması gerektiğine önemle değindi.
Kosova’nın bağımsızlık mücadelesinin simge isimlerinden olan Adem Yaşari’nin (Adem Jashari) rolünün yadsınamaz olduğuna önemle vurgulayan Prof. Dr. Selvi, “Bağımsızlık ve halk hareketlerinde liderlik eden Yaşari, Kosova Kurtuluş Ordusu’nun (UÇK) da öncülerindendi. O zamanlarda kendi toprağı için verdiği mücadele şimdi de saygıyla ve hürmetle anılmasına vesile oldu. Sırp güçleri Yaşari ailesinin verdiği mücadeleyi kırmak için evlerini adeta harabeye çevirdi ve Yaşari ailesini katletti. Yaşari ailesinin evi ise Kosova’nın bağımsızlığının akabinde Anı Evi’ne dönüştürüldü. “Amca başardık” yazısı ise sloganlaştı” diye anlattı.
Etkinliğe Sakarya Barosu Başkanı Av. İlknur İbiz Yıldız, SABAMER Koordinatörü Öğr.Gör.Dr. Lejla Oener, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Program belge takdimi ve fotoğraf çekimiyle sona erdi.